ФИБА со предлог за Евролигата
Објавено на 26/09/2017 | КОШАРКА, МЕЃУНАРОДЕН СПОРТ

ФИБА предложи нова верзија на Евролигата, според која играчите од најдобриот европски турнир ќе бидат отсутни колку што е можно пократко од нивните клубови. Во последниве недели, па дури и месеци, меѓу двете организации има сериозен конфликт што произлегува од датумите на квалификациите во светот, а особено новиот формат ги вклучува сезонските натпревари.

Сега кошаркарскиот центар ја понуди следната понуда на своите колеги од Евролигата, според кои играчите ќе бидат отсутни само шест дена од нивните тимови за време на двата квалификациони прозорци во текот на сезоната. Сепак, за да имаат консензус, промените ќе треба да се случат во претходно утврдениот календар на редовната сезона на Евролигата.

Најдобрите клубови на континентот веќе ја искажаа својата намера да не ги пуштаат своите играчи за квалификациите во текот на сезоната. Оние кои играат во НБА, исто така, не можат да присуствуваат на игрите.

Еве го предлогот:

Прв ФИБА прозорец

21 ноември (вторник): натпревари на Евролигата
22 ноември (среда): Патување
23 ноември (четврток): Тренинг со националниот тим
24 ноември (петок): квалификации
26 ноември (недела): квалификации
27 ноември (понеделник): квалификации
28 ноември (вторник): Враќање во клубовите

Вториот прозорец на ФИБА

20 февруари 2018 (вторник): натпревари на Евролига
21 февруари 2018 (среда): Патување
22 февруари 2018 (четврток): Тренинг со националниот тим
23 февруари 2018 (петок): квалификации
25 февруари 2018 (недела): квалификации
26 февруари 2018 (понеделник): Квалификации
27 февруари 2018 (вторник): Враќање во клубовите

Тагови