НБА ги промени правилата во драфтот
Објавено на 29/09/2017 | КОШАРКА, МЕЃУНАРОДЕН СПОРТ

Управниот орган на НБА донесе промена на правилата во врска со драфтот. Досега, тимот со најлош биланс во Лигата имаше 25% шанса за прв избор, но по промената ќе биде намалена на 14%. Вториот и третиот во ова враќање, исто така, ќе имаат 14% шанса за # 1, со 19,9% и 15,6% до сега.

На овој начин, трите најслаби тимови во Здружението ќе бидат на исто рамниште и ќе имаат иста шанса да го стекнат драгоцениот прв избор. Преку овој потег, комесарот Адам Силвер се надева дека ќе стави крај на тенденцијата на тимовите да изгубат игри намерно, само за да имаат шанса за повисок избор на лотаријата.

Со промената на правилата, шансите на трите екипи со најлош биланс да се изберат од првите 3 се 40% против 64%, 56% и 47% досега.

Тагови